Відновлення пошкоджених екосистем засобами фіторемедіації - Тесленко, Кирило Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Розглянуто поняття і основні типи фіторемедіації, її переваги і недоліки. Характеризовані проблеми пошкодження і забруднення ґрунтів і вод важкими металами і нафтопродуктами. Проаналізовано технології фіторемедіації і умови для її впровадження, надана характеристика рослин-фіторемедіантів. Дана характеристика розташування автозаправної станції та оцінка обсягів поверхневого стоку з її території. Розроблено технологічні показники фіторемедіаційної споруди для очищення поверхневого стоку з території АЗС і частини прилеглої автомобільної дороги.
Keywords: фіторемедіація; важкі метали; нафтопродукти; автозаправна станція; поверхневий стік; фіторемедіаційна споруда