Стратегія сталого розвитку підприємства автомобільного транспорту в сучасних умовах - Шеховцов, Олександр Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес стратегічного управління розвитком автотранспортного підприємства в умовах динамічних змін ринкового середовища. Предмет дослідження – методи, інструменти та підходи до формування стратегічного портфеля із застосуванням ESG-орієнтованих практик. Мета роботи – розробка комплексної стратегії сталого розвитку автотранспортного підприємства на основі оцінки його фінансового стану, аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища і формування портфеля стратегічних проєктів, спрямованих на підвищення економічної, соціальної та екологічної ефективності діяльності підприємства. Метод дослідження: метод теоретичного узагальнення, аналіз та синтез: SWOT і PEST-аналіз, SPACE-аналіз, економічний аналіз, коефіцієнтний метод, метод Альтмана (Z-score); статистичні методи; проєктні методи управління. Наукова новизна роботи полягає у розробці практико-орієнтованої моделі стратегічного портфелю автотранспортного підприємства у контексті сталого розвитку, що поєднує цифровізацію логістики, розвиток соціальної відповідальності та екологічний менеджмент. Результати роботи пройшли апробацію на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Сучасні напрямки розвитку менеджменту та економіки в умовах VUCA-світу» (Харків, 2025).
Keywords: автотранспортне підприємство; сталий розвиток; стратегія; esg-критерії; ефективність; проєкт