Дослідження структури і характеристик мехатронних систем впорскування палива бензинових ДВЗ - Коробєйніков, Максим Артемович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу в умовах дистанційного навчання з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів». Об’єкт дослідження – процеси електронного керування вприскуванням палива в бензинових двигунах автомобіля. Предмет дослідження – мехатронні системи вприскування палива в бензинових ДВЗ. Метод дослідження – використання технологій мультимедіа. Наведено класифікацію та лінгвістичні моделі систем керування ДВЗ за призначенням, гнучкістю керування, архітектурною композицією та рівнем реалізації. Означено узагальнені композиції функціональної і комплексної структури систем керування ДВЗ. Розглянуто устрій і характеристики датчиків і виконавчих пристроїв мікропроцесорних систем керування бензиновими ДВЗ. Наведено технічні характеристики: режимних датчиків, паливних форсунок; модулів запалювання; регуляторів холостого ходу; електроклапанів різного призначення. Наведено компоновочні схеми та прокоментовано алгоритми функціонування мехатронних систем вприскування. Складено матеріали для віртуалізації занять за темою «Мікропроцесорні системи керування бензиновими ДВЗ». Результати дослідження надані в обсязі відео-контенту з коментарями сценаріїв тематичних роликів. Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості мультимедійних додатків з дисципліни «Електричні системи і комплекси транспортних засобів».
Keywords: системи вприскування палива; моновприск; D-Jetronic; розподілений вприск; датчик концентрації кисню; паливна форсунка; система SAAB Trionic; відео-контент