Дослідження впливу активної підвіски на безпеку руху та експлуатаційну надійність автомобіля - Волчанов, Денис Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт дослідження - конструктивні елементи та алгоритми управління активною підвіскою, що впливають на безпеку руху та експлуатаційну надійність автомобіля. Мета роботи – оцінка впливу активної підвіски на безпеку руху та експлуатаційну надійність автомобіля. Методи дослідження – аналітичні дослідження, симуляційні дослідження, порівняльний аналіз. Робота присвячена дослідженню впливу активної підвіски, зокрема з предиктивним керуванням, на ключові експлуатаційні якості автомобіля, такі як безпека руху та надійність. У роботі розглянуто загальні відомості про активні та адаптивні підвіски, їхні види (гідравлічні, пневматичні, гідропневматичні, електромагнітні рекуперативні) та принципи їхньої роботи. Детально описано конструкцію та принцип роботи предиктивної активної підвіски Audi Predictive active suspension. Проаналізовано вплив активної підвіски на покращення динаміки та керованості автомобіля для підвищення безпеки руху, включаючи симуляційні дослідження та інтеграцію з передовими системами допомоги водієві (ADAS). Досліджено вплив активної підвіски на експлуатаційну надійність автомобіля, її показники, термін служби та знос компонентів у порівнянні з пасивними підвісками, а також вплив на вібраційні навантаження та динамічні деформації.
Keywords: активна підвіска; предиктивне керування; безпека руху; експлуатаційна надійність