Облік і аудит статутного капіталу підприємства - Степурко, Павло Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Досліджено економічну суть капіталу, власного та статутного капіталів, порядоу та джерела формування статутного капіталу, окреслені помилки формуванні статутного капіталу та процедура його аудиту, а також особливості оподаткування внесків учасників до статутного капіталу. Виокремлено нормативно-правове регулювання обліку статуного капіталу. Здійснено аналіз діяльності об’єкта дослідження ТОВ "ШБУ-77" з виконанням аналізу стану його господарської діяльності. Досліджено документування та особливості обліку статутного капіталу. Запропоновані шляхи вдосконалення обліку та аудиту статутного капіталу,інновації стосовно методології визначення та складу облікової політики підприємства, а також необхідності здійснення інвентаризації власного капіталу.
Keywords: власний капітал; статутний капітал; засновники; внески; облік; аудит