Підвищення ефективності функціонування транспортної системи центральної частини м. Кам’янець-Подільський. Частина 1. Моделювання транспортних потоків на макрорівні - Попович, Олексій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи є визначення раціональної схеми руху транспорту на ділянках вуличної мережі міста Кам’янець-Подільський. У ході натурних спостережень було зібрано репрезентативну вибірку даних щодо кількості автомобілів, які прибувають і відправляються на перехрестях досліджуваної ділянки. Експериментальні розрахунки інтенсивності транспортних потоків при зміні схеми організації руху показали нерівномірний перерозподіл інтенсивності на різних ділянках вулично-дорожньої мережі. Результати моделювання свідчать, що впровадження одностороннього руху в напрямку від центру міста призводить до зниження середньої швидкості руху транспорту порівняно з існуючою схемою руху, яка передбачає однобічний рух у напрямку до центру, або з двобічною організацією руху на вулиці «майдан Захисників України». Така різниця у швидкості руху та часі пересування пояснюється значним збільшенням транспортного потоку на проспекті «Героїв Харкова» при впровадженні одностороннього руху від центру. Це призводить до збільшення заторів і зниження пропускної здатності дороги, що особливо помітно у ранковий час пік, коли транспортний потік у напрямку до центру вже перевищує критичну межу.
Keywords: дорожня мережа; схема рух; транспортні потоки; час поїздки; швидкість руху