Облік і аудит розрахунків з покупцями на підприємстві - Колісник, Віталій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – діюча система обліку розрахунків з покупцями в ТОВ "САНПОІНТ УКРАЇНА". Мета роботи – вивчення організації та надання рекомендацій з удосконалення обліку розрахунків з покупцями на підприємстві. Метод дослідження – діалектичний метод пізнання та теоретичного узагальнення; групування та статистичних порівнянь; графічний і табличний; абстрактно-логічний та комплексно-системний підходи. Досліджено економічну суть розрахунків з покупцями та виникнення дебіторської заборгованості, встановлені особливості управління дебіторською заборгованістю та основні завдання організації її обліку. Виокремлено нормативно-правове регулювання обліку розрахунків з покупцями. Здійснено аналіз діяльності об’єкта дослідження ТОВ "САНПОІНТ УКРАЇНА" з виконанням аналізу стану його дебіторської заборгованості. Досліджено первинний облік розрахунків із покупцями, організацію синтетичного та аналітичного обліку, з’ясовані порядок та процедура оподаткування об’єкта обліку та методика аудиту розрахунків з дебіторами. Запропоновані форми аналітичних таблиць та відомостей, сформовано план-графік роботи з дебіторами з індивідуальним підбором заходів щодо погашення заборгованості, розглянуто процедуру організації роботи з повернення заборгованості у судовому порядку. Дослідження системи управління дебіторською заборгованістю узагальнено розробкою загального алгоритму. Застосування у практичній діяльності запропонованих нами рекомендацій підвищить ефективність управління дебіторською заборгованістю та приведе до оптимізації її обсягів та структури.
Keywords: покупці; розрахунки; борг; дебіторська заборгованість; сумнівний борг; облік; погашення