Функціонування екокластерів у сфері альтернативної енергетики в ЄС: досвід для України - Розгон, Ольга Володимирівна; Rozghon, Olha (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
Наукова робота присвячена вивченню досвіду функціонування екокластерів у сфері альтернативної енергетики в ЄС. Наразі посилюється поширення процесів кластеризації у сфері альтернативної енергетики. Викликано це перш за все необхідністю активізувати практику сталого розвитку, економічної стійкості для МСП щодо сприяння впровадженню «зелених» технологій через екокластери. Крім того, завдяки зусиллям інтернаціоналізації МСП України стосовно розробки інноваційних продуктів можна здійснити інтеграцію українських кластерних об’єднань в умовах глобальної конкуренції у країнах ЄС. Активізація цих процесів у діяльності МСП у сфері альтернативної енергетики зумовлює необхідність збільшення потенціалу еко-інновацій та інтернаціоналізації МСП. Реалізації цього підходу мають сприяти формування і розвиток екокластерів і створення кластерних об’єднань.
Functioning of eco-clasters in the sphere of alternative energy in the EU: experience for Ukraine
Keywords: екокластер; МСП; інтернаціоналізація; Європейський Зелений Курс; альтернативна енергетика; пріоритети ЄС; еко-інновації; eco-cluster; SMEs; internationalization; European Green Deal; alternative energy; EU priorities; eco-innovation; 10.37772/978-617-7806-65-2