Роль інвестиційних проектів в антикризовому управлінні підприємством - Гіржева, О. М.; Тимченко, І. Є.; Солопун, Н. М.; Girzheva, O.; Timchenko, I.; Solopun, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Pозробка заходів щодо формування ефективного механізму антикризового управління підприємством, що грунтується на розробці, аналізі та реалізації інвестиційних проектів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування, методи оцінки ефективності інвестиційних проєктів. Результати. Встановлено, що при антикризовому управлінні суттєво підвищуються вимоги до інвестиційних проєктів, реалізація яких повинна вирішальним чином вплинути на фінансово-економічний стан підприємства. Реалізація інвестиційних проектів в складних фінансових умовах повинна відповідати ряду вимог, основними серед яких є фактор часу, обмеженість ресурсів та ефективність проєктів. Для оцінки ефективності інвестиційних проєктів застосовується два методи оцінки. В основі першого методу лежить дисконтування грошових потоків, в основі другого ― визначення терміну окупності інвестицій. На основі конкретних прикладів наведено порядок обчислення економії ві реалізації інвестиційних проєктів, повязаних із економією матеріальних ресурсів, заробітної плати, підвищення якості продукції. Для реалізації інвестиційних проєктів в умовах антикризового управління визначається дефіцит або профіцит короткострокових зобов’язань. На його основі визначається потреба у залученні позикових фінансових ресурсів, необхідних для фінансування інвестиційного проєкту. Практична значущість. Врахування особливостей реалізації інвестиційних проєктів в антикризовому управлінні дозволить корпоративним органам здійснювати якісний відбір проєктів, спрямованих на відновлення платоспроможності підприємства та покращення його фінансового стану.
The role of investment projects in anti-crisis management of an enterprise
Keywords: антикризове управління; інвестиційний проєкт; термін окупності; джерела фінансування; ризики; crisis management; investment project; payback period; sources of financing; risks; 330.1:336.71; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.180