Розробка заходів з підвищення безпеки дорожнього руху на перехресті пр. Гагаріна – пр. Льва Ландау м. Харків - Кулик, Олексій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження: дорожній рух транспортних засобів на перехресті. Предмет дослідження: схема організації дорожнього руху на перетині в різних рівнях із зміною напрямків смуг руху. Мета роботи: забезпечення безпечного руху на перехресті з високою інтенсивністю шляхом влаштування розв'язки із зміною напрямків смуг руху. Метод дослідження: аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження. Отримані результати: розроблена схема організації дорожнього руху із зміною напрямків смуг руху на перехресті пр. Гагаріна – пр. Льва Ландау м. Харків, при якій підвищується пропускна спроможність, знижується аварійність та зменшуються затримки транспортних засобів. Рекомендації по впровадженню: розглянута розв'язка в різних рівнях із зміною напрямків смуг руху може бути використана не тільки при перетині доріг високих категорій, але і в містах, в умовах наявної забудови. Запропонована схема із зміною напрямків смуг руху на перехресті просп. Гагаріна – просп. Льва Ландау може бути використана при реконструкції перехрестя.
Keywords: транспортна розв`язка; ромбоподібний перетин із зміною напрямків смуг руху; інтенсивність руху; конфліктна точка