Досвід впровадження європейської моделі переробки відходів (на прикладі сміттєпереробного комплексу м. Люботин) - Чумаченко, Олег Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Продемонстровано природні кліматичні, гідрогеологічні та грунтово-рослинні характеристики ділянки, що досліджено. Надано оцінку сучасного стану повітряного басейну, якості води в р. Мерефа, рослнності, грунтів та підземних вод в зоні впливу сміттєспалювального комплексу. Надано докладну характеристику підприємства: опис технологічних процесів, характеристика водопостачання і водовідведення підприємства, відходів та їх утилізації. Охарактеризовано техногенні складові та основні джерела впливу на довкілля, наведено розрахунки цих впливів. Запропоновані рекомендації щодо впровадження природоохоронних заходів, які знизять ступінь впливу сміттєспалювального комплексу на природне середовище.
Keywords: природоохоронні заходи; природне середовище; джерела техногенного впливу; поверхневі та підземні води; атмосферне повітря; моніторинг