Інформаційно-комунікаційні моделі побудови мереж критичної інфраструктури - Жуковський, Владислав Едуардович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процеси управління інфокомунікаційними мережами систем критичної інфраструктури. Предмет дослідження – моделі та інформаційна технологія управління параметрами потоків даних інфокомунікаційних мереж систем критичної інфраструктури. Мета дослідження - підвищення оперативності та зниження ризиків передачі інформації в інфокомунікаційних мережах систем критичної інфраструктури шляхом розробки інформаційних технологій, моделей структур і методів ризик-адаптивного управління параметрами потоків даних ІКМ СКІ. Для досягнення поставленої мети у роботі розв’язано такі основні задачі: виконано аналіз проблем моделювання структури інфокомунікаційних мереж СКІ, включно з урахуванням фізичних, кібернетичних, географічних та логічних взаємозалежностей; розроблено концептуальні основи методології управління потоками даних, орієнтованої на забезпечення стійкості критичної інфраструктури; побудовано формалізовану модель інформаційної структури інфокомунікаційної мережі. У роботі розроблено математичну модель стратифікованої інформаційної структури мережі, яка дозволяє формалізувати багаторівневу організацію інформаційних потоків, а також математичну модель технічної структури мережі, що враховує наявну та перспективну апаратно-програмну базу, обмеження обчислювальних ресурсів і вимоги до якості обслуговування. На основі запропонованих моделей сформовано багатоваріантну схему вибору конфігурації ієрархічної мультисервісної гетерогенної мережі для систем критичної інфраструктури.
Keywords: критична інфраструктура; інфокомунікаційна мережа; потоки даних; стійкість; ризик-адаптивне управління; інформаційна структура; багаторівнева мережа