Модернізація і дослідження гідроприводної бортової трансмісії трактора-бульдозера ТС-10 - Ляшенко, Віталій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – гідроприводна трансмісія трактора-бульдозера ТС-10 з поліпшеною тягово-швидкісною характеристикою шляхом підвищення тягового зусилля і швидкості при застосуванні штатного ДВЗ номінальною потужністю в 132 кВт і частотою обертання 2100 хв-1. Мета роботи – доказ можливості підвищення тягово-швидкісної характеристики трактора ТС-10 та застосування аксіальнопоршневих тандем-насосів вітчизняного виробництва замість імпортних. Метод дослідження – аналітично-графічний. Кваліфікаційна робота виконана на основі знань дисциплін «Гідравліка, гідро-та пневмоприводи», «Проектування та випробування гідроприводів», а також засвоєння методики використання пакету прикладних програм VisSim. Основним висновком проведеного моделювання динамічних розрахунків є доказ можливостей модернізації гідроприводної трансмісії трактора ТС-10 шляхом підвищення тягового зусилля і максимальної швидкості. Ці досягнення базуються на отриманому розрахунковому запасу за тиском в серійному тракторі і підвищеної подачі аксіальнопоршневого насосу вітчизняного виробництва.
Keywords: трактор-бульдозер ТС-10; Бортова трансмісія з об’ємним гідроприводом; насос; гідромотор; статичний та динамічний розрахунки гідропривода