Формування логістичної стратегії розвитку роздрібних торговельних мереж - Кузьменко, О. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Предметом статті є принципи функціонування та теоретичні засади логістичної стратегії розвитку роздрібних торговельних мереж. Метою роботи є обґрунтування теоретичної засади формування логістичної стратегії розвитку роздрібних торговельних мереж. Методичними засадами є використання аналізу порівняння, індукції, дедукції та синтезу у теоретичному обґрунтуванні поняття «логістична стратегія». Сферою застосування можуть бути різні роздрібні торговельні мережі, які забезпечують населення продуктами харчування та непродовольчими товарами. Наприклад: «АТБ – Маркет», «Сільпо», «Фора», «Фуршет», «Велика кишеня», мережа магазинів «RINGOO», «Фокстрот», та інші. Отримано такий висновок: формування логістичні стратегії розвитку допомагає забезпечити раціональну роботу роздрібної торговельної мережі, збільшити функціонування результативності роздрібної торгівлі, вдало та якомога інтенсивніше інтегруватись на міжнародний рівень торгівлі, своєчасно реагувати на зміни в попиті, підвищити конкурентоспроможність мережі. Визначено, що логістичні стратегії є значно важливим рушійним важелем для виконання стратегічних цілей, для підтримання конкурентоспроможності роздрібної торговельної мережі на ринку. Логістичні стратегії взаємодіють з стратегіями функціонально іншими, а також займають усі сфери діяльності від постачання ресурсів до збуту готової продукції. За умов ефективного формування та використання логістичних стратегій відбувається підвищення рівня обслуговування клієнтів та зниження всіх витрат, тобто збільшується ефективність діяльності та досягнення цілей торговельної мережі, а саме, з’являються перспективи росту та розвитку господарювання.
Keywords: стратегія; логістична стратегія; логістична стратегія управління; логістична стратегія роздрібного підприємства; логістична стратегія роздрібної мережі; 164.005.921: 334.784