Управління корпоративною культурою підприємства - Панченко, Андрій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто сутність корпоративної культури як інструмент впливу на персонал АТП, що має системний характер і тісно пов’язана з місією та стратегією розвитку підприємства. Удосконалено систему управління корпоративною культурою, що складається з двох підсистем: керуючої та керованої. У керуючій підсистемі виділено три взаємодіючі компоненти: інформаційно-поведінську, структурно-функціональну та саморозвитку. У рамках цієї системи об’єктом управління виступає персонал підприємства, на якого спрямовані основні управлінські дії та розробка програм і рішень. Розроблено методику оцінки рівня корпоративної культури, засновану на тривимірній матриці, що включає оцінку сприйняття культури керівниками, підлеглими та зовнішніми стейкхолдерами за допомогою методу семантичного диференціалу. Проведено оцінку рівня корпоративної культури АТП та обрана стратегія підвищення рівня корпоративної культури АТП, запропоновані основні рекомендації. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження - вдосконалення системи управління корпоративною культурою АТП дозволить підвищити ефективність взаємодії з персоналом та адаптацію підприємства до змін.
Keywords: корпоративна культура; оцінка; матриця діагностики; суб’єкти безпосереднього оточення; керівники; персонал