Розробка механізму забезпечення економічної безпеки підприємства - Кудрявцева, О. В.; Кудрявцев, В. М.; Kudryavceva, Oksana; Kudryavtsev, Vyacheslav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом роботи є теоретичні засади формування механізму забезпечення економічної безпеки підприємства. Метою роботи є розробка методичного підходу, що до управління економічною безпекою підприємства. З метою одержання обґрунтованих висновків у процесі роботи були використані методи наукової абстракції, аналізу і синтезу. В роботі визначено сутність понять безпеки, з точки зору системного підходу, а також сутність понять надійність та ефективність . Встановлено, що поняття ефективності та надійності необхідні для підвищення стійкості системи економічної безпеки підприємства, оскільки саме стійкість є загальним критерієм економічної безпеки в довгостроковому часовому інтервалі, яка досягається шляхом комбінацій сприятливих впливів ефективності і надійності підприємства. В роботі також запропоновано систему управління економічною безпекою підприємства, і розроблено механізм управління економічною безпекою підприємства. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення роботи певною мірою можуть бути внеском до економічної теорії обґрунтування економічної безпеки і чинників, що її визначають. Основні методичні результати роботи можуть бути впроваджені у практичну діяльність підприємств. Отже, в роботі запропоновано механізм управління економічною безпекою підприємства, який на підставі безперервної роботи системи забезпечення економічної безпеки, дає змогу своєчасно реагувати на зовнішні та внутрішні загрози і тим самим забезпечувати довгострокову і безпечну роботу підприємства.
Economic security support mechanism development
Keywords: безпека; система; надійність; ефективність; стійкість; механізм забезпечення; security; system reliability; efficiency; stability; providing a mechanism; 681.45