Оцінка трудового потенціалу підприємства - Котелевець, Євген Костянтинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В кваліфікаційній роботі удосконалено сутність терміну «трудовий потенціал підприємства» та його структурні компоненти. Доведено, що терміни «трудовий» та «кадровий потенціал» підприємства не є взаємозамінними (синонімами), тому їх слід розрізняти та застосовувати при розгляді певного об’єкту (кадрів – термін «кадровий потенціал»; персоналу – «трудовий потенціал» підприємства), отже поняття «трудовий потенціал» підприємства є більш широким, ніж термін «кадровий потенціал», тобто останній є складовою його частиною, тому доцільно використовувати термін «трудовий потенціал» підприємства. Процес формування трудового потенціалу підприємства будується на підставі його компонентної структури, прийнятої в якості основи для проведення безпосередніх розробок. Також наведено практичні рекомендації з оцінки та аналізу компонентної структури потенціалу підприємства, показників руху робочої сили та продуктивності праці персоналу. Запропоновано рекомендації з поліпшення ефективності використання трудового потенціалу. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження - формування загальної стратегії управління персоналом підприємства та її складових.
Keywords: оцінка трудового потенціалу; потенціал; трудові ресурси; управління персоналом