Поліпшення експлуатаційних властивостей деталей засобів транспорту нанесенням регулярних рельєфів - Посвятенко, Наталія Іванівна; Посвятенко, Едуард Карпович; Рибак, Ілля Петрович; Ковалевський, Сергій Германович; Posviatenko, Nataliia; Posviatenko, Eduard; Rybak, Illia; Kovalevskyi, Serhii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Запропоновано класифікацію регулярних рельєфів за призначенням і механіку заглиблення лінійного індентора в металевий зразок. Визначено взаємозв’язок між факторами процесу індентування – силою, твердістю та відносним видовженням матеріалу, кутом при вершині та радіусом округлення вершини індентора. Розроблено методику експериментальних досліджень.
The improvement of operational properties of the parts of means of transport by applying regular reliefs
Keywords: рельєф; холодне пластичне деформування; експлуатаційні властивості деталей засобів транспорту; лінійний індентор; глибина канавки мікрорельєфу; relief; cold plastic deformation; operational properties of parts of means of transport; linear indenter; depth of microrelief groove; 621.9; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.2.67