Підвищення експлуатаційних показників автомобільного двигуна 6Ч8,4/8,96 (BMW M54B30) за рахунок вибору параметрів наддуву при підготовці транспортного засобу до змагань з перегонів DRAG RACING - Пашков, Вадим Геннадійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження - робочі процеси в автомобільному двигуні внутрішнього згоряння BMW M54B30. Мета роботи - полягає у підвищенні експлуатаційних показників автомобільного двигуна 6Ч8,4/8,96 (BMW M54B30) шляхом обґрунтування вибору параметрів наддуву для підготовки транспортного засобу до змагань з Drag Racing в класі Street. Методи дослідження: Математичне моделювання робочого процесу дослідного двигуна. Предмет дослідження: вплив параметрів системи надуву на експлуатаційні показники (потужність, крутний момент) двигуна BMW M54B30 при його підготовці до змагань. У роботі розглянуто основні умови проведення змагань з Драг Рейсингу, що дало можливість сформувати основні вимоги стосовно проведення модернізації двигуна при підготовці до змагань. В роботі було розглянуто особливості застосування програмного комплексу Blitz-PRO для розрахунку робочого процесу двигуна. Проведено розрахунки робочого процесу двигуна з без наддуву та з наддувом. Виконано порівняння результатів та на їх основі виконано вибір параметрів турбокопресору, який дозволяє отримати необхідну потужність 500 к.с. в модернізованому двигуні. Після порівняння математичної моделі та реальних випробувань можна зробити висновок що турбокомпрессор для данної задачі був підібраний коректно, з логфайлу видно що вже при 4500 хв-1 був тиск надлишкового повітря 245 кПа. Запропоноване рішення дозволяє отримати значну ефективність фінансових ресурсів порівняно з проведенням натурних випробувань, що доводить високу економічну ефективність обраної методології дослідження.
Keywords: автомобільний спорт; DRAG RACING; BMW M54B30; наддув; оналайн сервіс Blitz-pro; турбокомпресор; GARRETT GTX3076R; крутний момент; середній індикаторний тиск; потужність; VANOS