Екологічні питання якості підземних вод і ризики для громадського здоров'я в процесі їх споживання - Внукова, Н. В.; Ричак, Н. Л.; Христенко, О. К.; Vnukova, Natalia; Rychak, Natalia; Khristenko, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Актуальність теми зумовлена функцією підземних вод у системах водопостачання через дефіцит чистих поверхневих джерел. Це питання є особливо важливим у контексті поширення захворювань, викликаних вживанням неякісної води. Метою статті є аналіз ризиків для здоров’я населення, які виникають у процесі споживання питних підземних вод різної якості Методи дослідження складаються з комплексного аналізу складу підземних вод, ризик-орієнтованого моделювання, а також використання систем для аналізу рівня вразливості різних територій. Під час проведення дослідження визначено хімічний склад підземних вод, встановлені основні джерела небезпеки та ступінь забруднення, виявлено тенденцію до перевищення хлоридів у підземних водах, показників лужності та жорсткості, що знаходяться в умовах урбаністичного навантаження Харкова. Виявлені ризики для здоров’я населення свідчать про підвищену небезпеку, зокрема для дітей та осіб із хронічними захворюваннями.
The environmental issues of groundwater quality and risks to public health from its consumption
Keywords: підземні води; нецентралізоване питне водопостачання; здоров’я населення; аналіз ризику; groundwater; non-centralised drinking water supply; public health; risk assessment; 504.064:628.1.033; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.110.0.94