Особливості персонального продажу на зарубіжному ринку - Мигаль, О. Ф.; Myhal, Oksana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Стаття присвячена темі персонального продажу, що є досить актуальним в сучасних умовах, оскільки, не дивлячись на вагомий внесок учених в дану проблематику, особливості його реалізації на міжнародних ринках є ще недостатньо вивченими, а тому потребують подальших досліджень. Під персональним продажем розуміють усне представлення товару в процесі бесіди з одним чи декількома потенційними покупцями з метою здійснення його просування на ринку. Предметом дослідження є теоретичні та прикладні засади особливостей реалізації персонального продажу на міжнародному ринку. Метою статті є обґрунтування особливостей реалізації персонального продажу на зарубіжному ринку, виявлення усіх можливих його видів та окреслення основних стратегічних підходів до роботи з торговельним персоналом за кордоном. Теоретико-методологічну основу дослідження формують системний підхід до вивчення, узагальнення та аналізу сучасних наукових підходів до трактування поняття «персональний продаж», реалізації його основних видів на міжнародних ринках. Результати проведеного дослідження дозволили дійти висновку про можливість ефективного здійснення персонального продажу на зарубіжних ринках через тісну взаємодію з торговельним персоналом. Автором визначено ключові стратегії роботи з торговельними агентами з метою покращення їхньої діяльності на міжнародних ринках та здійснено порівняльну характеристику видів персонального продажу. Одержані результати дадуть змогу підприємствам приймати ефективні рішення щодо реалізації процесу продажу на зарубіжних ринках, щодо підбору, найму та навчання торговельного персоналу, а також стануть орієнтиром для науковців в процесі подальших досліджень у сфері міжнародного маркетингу.
The peculiarities of personal selling in the international market
Keywords: персональний продаж; зарубіжний ринок; торговельний агент; товар; комунікації; personal selling; international market; trading agent; product; communications; 339.138