Розробка інформаційної системи управління малогабаритним навантажувачем - Чаплига, Владислав Борисович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Реінжиніринг інформаційних систем управління важкою технікою є актуальною задачею дорожньо-будівельної галузі. Система управління сучасного навантажувача це розподілений комплекс програмно-технічних засобів мікропроцесорної техніки та електроніки. Обраний комплект датчиків та виконавчих елементів, модулів сполучення, дає можливість оптимізувати робочий процес. Об’єкт дослідження – робочі процеси навантажувача. Предмет дослідження – розробка інформаційної системи управління навантажувачем. Мета дослідження - підвищення ефективності вантажно-розвантажувального процесу, шляхом раціонального вибору технічних засобів інформаційної системи управління та оптимізації робочого циклу. Задача дослідження вирішується методами статистичного аналізу, прийняття рішення в багатокритеріальній ситуації, імітаційного моделювання. В роботі висунуто комплекс задач інформаційної системи робочих процесів вантажно-розвантажувальних машин. Визначено методи проектування інформаційних систем управління. Розроблено технологію автоматизованого проектування. Розроблено інформаційну систему вибору технічних засобів навантажувача та структуру системи управління на новій елементній базі. Робочий процес промодельовано у середовищі Proteus.
Keywords: вибір; елементна база; моделювання; інформаційна система; контролер; математична модель; навантажувач; сенсор; оптимізація; ефективність