Підвищення довговічності валків гарячої обробки металу наплавленням економнолегованими сплавами системи Cr-Ni-Mo на основі заліза - Посмітний, Євген Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
В дипломній роботі досліджуються умови застосування економно легованих ресурсозберігаючих зносостійких сталей для відновлення й підвищення стійкості, довговічності інструменту для гарячої обробки метала. Об'єктом дослідження є процес підвищення зносостійкості сплавів за рахунок вдосконалення технології наплавлення. Показано, що в умовах тертя металу з металом при пластичному контакті легування вториннотвердіючими сплавами системи Cr−Mn−Ti й Cr−Mn−Mo−Ti на основі заліза в межах 8−10 % Mn й 2−3 % Ti значно підвищується зносостійкість і теплостійкість при обмеженому змісті хрому (до 3 %) і молібдену (до 5 %). За результатами досліджень структури і властивостей наплавленого металу встановлено, що практичний інтерес, з метою використання в якості матеріалу для відновлення і зміцнення валків прошивних станів, представляють наступні порошкові дроти: вториннотвердіюча сталь 08Х12Н7МДА, сталь з карбідним зміцненням 40Х3Н3МВБ41, феритно−аустенітна високохромиста сталь 10ХГ8Н10М5ГС, які наплавлялись під флюсом АН−60.
Keywords: легування; сталь; структура; зносостійкість; наплавлення