Підвищення ефективності перевезення пасажирів в міжміському сполученні Харків – Кременчук в умовах синхронізації розкладу руху - Саєнко, Ростислав Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розроблений структурний контур функціональних зв'язків дослідження дозволив представити взаємодію елементів транспортного процесу, що впливають на параметри обслуговування пасажирів та його ефективність. Використовуючи принцип головного критерію в якості цільової функції обрано показник, що відтворює можливість пересадки пасажирів в пунктах взаємодії, а час пересадки та собівартість перевезення входять в якості складової частини до системи обмеження. Під час проведення аналізу результатів експериментів було встановлено основні закономірності щодо зміни ймовірності пересадки та собівартості перевезення пасажира на маршруті. За результатами аналізу визначено, що раціональним є використання на маршруті автобусів місткістю 20 пас. з тривалістю простою в пунктах пересадки не менше 20 хв. Ефект отриманий в роботі досягається за рахунок зниження собівартості перевезення пасажирів на маршруті через заміну марки автобусу. На основі обліку обсягу перевезення визначено, що річний економічний ефект від зниження собівартості перевезення пасажирів склав 1158,6 тис. грн, чистий приведений дохід за чотири роки складає 4634,4 тис. грн, індекс прибутковості проекту складає 1,571, період окупності складає 1,6 роки. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та регіональними органами влади під час організації транспортного обслуговування населення.
Keywords: міжміські перевезення пасажирів; автобус; собівартість перевезення пасажира; маршрут; розклад руху