Транспортний засіб категорії М1. Розробка коробки передач та аналіз систем керування нею - Самарський, Костянтин Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об'єкт роботи – зчеплення транспортного засобу категорії М1. Мета роботи – розробка коробки передач транспортного засобу категорії М1, та аналіз систем керування нею. Метод дослідження – аналітичний з використанням класичних наукових підходів. У ході виконання кваліфікаційної роботи бакалавра було ознайомлення з загальними даними існуючих АТЗ, аналогічних по проектованому класу і на їх основі встановлено параметри проектованого автомобіля. Визначивши і обґрунтувавши основні параметри автомобіля, виконано тяговий розрахунок, в результаті якого отримано необхідні дані для проектування коробки перемикання передач: характеристику двигуна, величину максимальних навантажень і моментів, розрахункові режими навантаження, частоту обертання валів і т.д. Була складена кінематична схема трансмісії автомобіля та коротко по суті представлена характеристика її елементів. Застосовуючи емпіричні залежності, наближені та проектні розрахункові методи, державні та галузеві стандарти вибрано і розраховано основні параметри механічної коробки перемикання передач. Було проведено аналіз варіантів керування коробкою передач для автомобілів та шляхи їх удосконалення в залежності від завантаженості роботи водія та покрашення безпеки керування автомобіля під час виконання службових завдань. Визначені в ході розрахунків параметри двигуна і трансмісії приблизно збігаються з параметрами автомобілів-аналогів, що свідчить про правильно виконаних розрахунках. У розділі охорона праці та безпека життєдіяльності описано основні принципи забезпечення безпеки на виробництві і при експлуатації автомобіля.
Keywords: транспортний засіб; трансмісія; зчеплення коробка передач; первинний вал; синхронізатор; вторинний вал; механізм перемикання; механізм автоматизованого керування