Обгрунтування раціональних параметрів біонічно-синтезованого грунтопроколюючого робочого органу для безтраншейного прокладання кабелів в грунті - Грабовський, Денис Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
У дипломній роботі обґрунтовуються раціональні параметри біонічно-синтезованого грунтопроколюючого робочого органу для безтраншейного прокладання кабелів в ґрунті. Дипломна робота містить огляд конструкцій сучасних машин для прокладання трубопроводів безтраншейним методом, наукові дослідження, які пов’язані із встановленням раціональних параметрів оригінального робочого органу, що діє по біонічно-синтезованому принципу формування свердловини для безтраншейного прокладання кабелю в грунті. Проведено розрахунки об'ємного гідроприводу, та розрахунки на міцність і деталей. Розроблено гідравлічну станцію для здійснення процесу проколу. Розглянуті питання охорони праці та проведені розрахунки економічної ефективності від впровадження досліджень.
Keywords: трубопровід; установка; прокол грунту; грунтопроколюючий орган; гідропривід; міцність; охорона праці та безпека життєдіяльності; економічний ефект