Потенційні можливості підвищення ефективності виробництва та реалізації біопалива - Боярчук, В. М.; Станько, Т. М.; Boyarchuk, Vitalii; Stanko, Tetiana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Робота присвячена вирішенню питань, що стосуються використання відновлювальних джерел енергії на основі біопалива. У статті обґрунтовується можливість і доцільність заміщення викопних палив, насамперед природного газу, альтернативними видами біопалива. Предметом дослідження є біоенергетичні проекти. Метою статті є визначення сильних та слабких сторін, можливостей та загроз вирощування енергетичних плантацій та логістики постачання біомаси. У роботі проведено аналіз досліджень вітчизняних та закордонних вчених щодо ефективності використання біопалива Проведено SWOT-аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища вирощування енергетичної верби. На основі отриманих результатів, зроблено висновки як можна перетворити слабкі сторони проекту на сильні, та використати усі можливості для усунення зовнішніх загроз. Крім цього, у статті розглядаються проблеми організації логістичної схеми біопалива. У роботі наводяться аргументи, які підтверджують важливість логістики та необхідність її використання для успішної реалізації біоенергетичних проектів. Охарактеризовано основні етапи ефективної схеми логістики біомаси. Наведено орієнтовану вартість перевезення біопалива різними видами транспорту. Показано основні стадії господарських відносин, які виникають при вирощування та реалізації біопалива. Дано коротку характеристику ризиків, що можливі при зберіганні великих обсягів біомаси. У результаті проведеного дослідження зроблено висновки щодо доцільності проведення SWOT – аналізу та організації логістики біопалива, що є важливими передумовами успішної реалізації біоенергетичних проектів на практиці. Наведено чинники, які значною мірою впливають на запровадження проектів виробництва теплової енергії з біомаси. Результати дослідження можуть служити практичними рекомендаціями організаціям, які займаються виробництвом та реалізацією біопалива.
Potential possibilities of biofuel production and sales increase efficiency
Keywords: біопаливо; SWOT – аналіз; логістика; енергетичні культури; заготівля; зберігання; транспортування; ризик; біомаса; biofuel; SWOT - analysis; logistic; power cultures; purveyance; storage; transporting; risk; biomass; 330.131.5:620.95