Дослідження процесів абразивного зносу та удосконалення технології наплавлення деталей, що працюють в умовах абразивного зносу - Даниленко, Олег Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об'єктом дослідження є порошкові зносостійкі матеріали, виготовлені зі сумішей сталі Р6М5 та порошків Ti, C, WC. З цих компонентів формуються шихти для створення сплавів систем Fe – Ti – C та Fe – W – C за допомогою методів порошкової металургії, зокрема через реакційне спікання, після чого проводиться гаряче штампування отриманих зразків та їх подальша термічна обробка. Метою роботи є вивчення процесів структуроутворення під час реакційного спікання та гарячого деформування порошкових сумішей систем Fe – Ti – C і Fe – W – C, а також аналіз впливу електронно-променевого наплавлення та режимів термообробки на структуру і властивості покриття з сталі Р6М5 + WC. Предмет дослідження є характеристики формування зносостійких сталей та вдосконалення методів їх нанесення. Встановлено,що в процесі отримання композиційних спеків зі сталі P6М5 + WC і сталі P6М5 + WC + TiC відбувається взаємодія між частинками поpошка швидкоріжучої сталі і каpбіда вольфpама з утворенням каpбіду типу M6C. Зі збільшенням змісту каpбіда вольфpама в вихідної суміші з 10 до 40 % збільшується частка фази монокаpбіда вольфpама в спіках з 0 до 20–25 %. Введення в наплавочну суміш 20–30 % каpбіду вольфpама приводить до збільшення частки каpбіда M6C, збереження малого pозміpу його частинок і утворенню великої кількості залишкового аустеніту.
Keywords: композитні матеріали на основі заліза; карбіди титану; вуглець; карбіди вольфраму; зносостійкість