Можливості та сфера застосування методу аналізу ієрархій в логістиці розміщення гостей в готельно–ресторанному бізнесі - Чайка, Т. Ю.; Chaika, Tetiana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Предметом статті являються теоретичні та методичні основи використання методу аналізу ієрархій (МАІ) при проведенні аналітичної роботи, пов'язаної з пошуком оптимального об'єкта розміщення гостей в готельно–ресторанному бізнесі. Метою даної статті є визначення сфери та обґрунтування можливостей застосування МАІ в логістиці клієнтопотоку готельно–ресторанного бізнесу. При дослідженні використовувалися методи аналізу та синтезу; порівняльний та системний методи. В статті уточнено характеристики елементів задачі прийняття рішення про вибір об'єкта розміщення і формування клієнтопотоку; результати дослідження дозволяють стверджувати, що МАІ в даному випадку є найбільш релевантним інструментом аналізу. В статті також систематизовані підходи до відбору критеріїв вибору оптимального об'єкта розміщення в готельно–ресторанному бізнесі. Розглянуто найбільш значущі критерії вибору оптимальної альтернативи; обґрунтовано необхідність їх подання у вигляді ієрархічної структури. Уточнено процедуру побудови ієрархічних структур критеріїв і альтернатив МАІ стосовно поставлених задач. Значна кількість, слабка формалізуємість, різнорідність, багаторівневість критеріїв вибору об'єкта розміщення передбачає проведення комплексної багатокритеріальної оцінки, що й обумовлює доцільність застосування МАІ в даному контексті. Дослідження довело, що здатність МАІ враховувати ієрархічну структуризацію великої кількості факторів різної природи, дозволяє успішно використовувати даний метод при проведенні оптимізаційних процедур планування потоку гостей в готельно–ресторанному бізнесі. Отримані результати можуть бути використані при проведенні практичної аналітичної роботи по вибору оптимального об'єкта розміщення і формуванню клієнтопотоку підприємств готельно–ресторанної сфери.
Possibilities and scope of the method of analyzing hierarchies in the logistics of accommodation in the hotel and restaurant business
Keywords: метод аналізу ієрархії; об'єкти колективного проживання; ієрархічна структура; клієнтський потік; логістична підтримка готельно-ресторанного бізнесу; критерії відбору для об'єкта (готелю); матриця попарних конгруентностей; hierarchy analysis method; collective accommodation facilities; hierarchical structure; client flow; logistics support of hotel and restaurant business; the selection criteria for the accommodation facility (hotel); matrix of pairwise congruencies; 338.462