Дослідження категорії «економічна безпека підприємства» в ракурсі підприємств портової галузі - Бойко, М. О.; Boiko, Marіia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Дослідження присвячено темі визначення категорії «економічна безпека підприємства», що є досить актуальним, бо попри вивчення багатьма авторами питання сутності, механізму та управління економічною безпекою, відсутнє єдине трактування поняття «економічна безпека підприємства». Предметом дослідження є огляд сучасних наукових підходів до визначення категорії «економічна безпека підприємства» з урахування діяльності підприємств портової галузі. Метою статті є визначення існуючих підходів до трактування категорії «економічна безпека підприємства» та систематизація її складових, а також висвітлення особливості даного поняття з урахуванням галузевих особливостей, а саме в ракурсі підприємств портової галузі. Методичними засадами дослідження є системний підхід до вивчення, узагальнення та аналізу сучасних наукових підходів до визначення існуючих у літературних джерелах трактувань поняття «економічна безпека підприємства», а також систематизація основних складових економічної безпеки підприємства. В процесі дослідження дозволило дійти висновку про існування не вирішених проблем щодо оцінки економічної безпеки, які пов’язані з новими умовами ринкових трансформацій та методів господарювання, а також відсутністю загальної методики визначення економічної безпеки підприємств з урахуванням галузевих особливостей. Результатом дослідження є зазначення того факту, що в сучасних наукових джерелах трактування поняття «економічна безпека підприємства» в рамках окремого спектру підприємств портової галузі недостатньо повно розглядається, тому досить важливим і актуальним стає подальший розвиток в даному напрямку та загострення уваги визначення та забезпечення економічної безпеки саме підприємств портової галуз. Крім того, в рамках даної статті дано авторське визначення поняття «економічна безпека підприємства» та систематизовані її складові.
Rresearch category “economic security” in light enterprises port sector
Keywords: економічна безпека; підприємства портової галузі; складові економічної безпеки; ризик; загроза; economic security; enterprise port sector; components of economic security; risk; danger; 656.615.003:338.2