Вдосконалення процесу отримання виробів з ковкого чавуну - Старокожев, Ярослав Денисович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується вдосконалення технології модифікування ковкого чавуну для зменшення тривалості графітизуючого відпалу виливків, зниження схильності до половинчастої кристалізації з формуванням включень пластинчатого графіту. Методи дослідження  рентгенофлуоресцентна спектрометрія, оптична мікроскопія, вимірювання твердості. Об'єктом є процес дослідження впливу модифікування на тривалість відпалу білого чавуну для отримання ковкого. Предметом є розробка технології модифікування. Виливки з ковкого чавуну отримують тривалим відпалом білого чавуну, технологію якого можна вдосконалювати. Запропоновано технологію внутрішньоформного модифікування білого чавуну з метою зменшення тривалості відпалу на ковкий чавун. Встановлено оптимальний склад модифікатора, визначений режим і мінімальна тривалість відпалу.
Keywords: білий чавун; модифікування; відпал; ковкий чавун; виливок; мікроструктура; пластівчастий графіт