Розбудова зарядної інфраструктури для електромобілів на основі сонячних електростанцій. Ч. 5. Розробка системи енергоменеджменту зарядної електростанції - Айлазян, Святослав Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення енергоефективності зарядних станцій для електромобілів шляхом розробки інтелектуальної системи енергоменеджменту, що забезпечує оптимальний розподіл потоків енергії між фотоелектричними модулями, накопичувачем та мережею. Об'єкт роботи – процеси перетворення та розподілу електричної енергії в гібридних системах електроживлення зарядної інфраструктури. Предмет роботи – методи та апаратно-програмні засоби керування енергетичними потоками сонячної зарядної станції. Сонячні електростанції відіграють важливу роль у переході до сталого енергетичного майбутнього, а під час війни ще й забезпечують енергетичну незалежність від падіння центральної енергетичної мережі. Однак, на етапі експлуатації, важливим є правильний розподіл електроенергії для отримання максимальної продуктивності. Робота присвячена питанням моніторингу та розумного розподілу виробітку електроенергії сонячних панелей на потреби домогосподарства, заряду електромобіля та накопичення. Проаналізовано існуючі стратегії керування енергією в мікромережах. Розроблено алгоритм роботи контролера енергоменеджменту, що враховує стан заряду АКБ, поточну генерацію сонячного поля та пріоритетність зарядки електромобіля. Запропоновано модернізацію апаратну частину системи моніторингу шляхом додавання виконавчих механізмів комутації та інтерфейсу керування зарядом.
Keywords: сонячна зарядна станція; енергоменеджмент (EMS); розподіл енергії; алгоритм керування; електромобіль; STM32; smart charging