Підвищення ефективності роботи мобільного крану з телескопічною стрілою - Терещенко, Світлана Василівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі проведено аналіз конструкцій існуючих кранів та встановлено, що крани на шасі автомобільного типу не мають такого основного недоліку як: мала швидкість пересування, яка заважає швидкому переміщенню між будівельними об’єктами у порівнянні з гусеничними та пневмоколісними кранами. Досліджено вплив механічної характеристики приводу і швидкості підйому на початку вантаження канатів на значення коефіцієнтів динамічності металоконструкції. Підвищена продуктивність мобільного крану за рахунок удосконалення механізму підйому вантажу, а саме встановлення нетипового гідромотору. Виконано розрахунки основних параметрів крану, механізму підйому вантажу, механізму телескопування секцій стріли, гідрофікованого механізму керування виносними опорами крану, основних параметрів гідроприводу стріли, загального ККД та основних параметрів гідроприводу. Економічні розрахунки показали ефективність запропонованої модернізації.
Keywords: мобільний кран; вантаж; стріла; канат; потужність; швидкість підйому; гідропривід; продуктивність