Спосіб підвищення роздільної здатності та надійності результатів оцінки товщини шарів дорожніх покриттів, які мають слабкий рівень електродинамічного контрасту, за допомогою георадара - Батраков, Дмитро Олегович; Батракова, Анжеліка Геннадіївна; Антюфеєва, Марія Станіславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Спосіб підвищення роздільної здатності оцінки товщини шарів дорожніх покриттів, які мають слабкий рівень електродинамічного контрасту, за допомогою застосування даних про стан поляризації відбитих сигналів. На першому етапі вимірювань лист металу розміщують на поверхні досліджуваної конструкції, а передавальну і приймальну антени - над металевим листом, спочатку для вимірювання відбитого надширокосмугового імпульсу при похилому падінні і паралельній поляризації, а потім реєстрації відбитого імпульсу на перпендикулярній поляризації. Після цього лист металу забирається з поверхні дорожнього покриття і повторюються вимірювання коефіцієнта відбиття від дорожнього покриття на паралельній і перпендикулярній поляризація. Після цього отримані дані зберігаються в комп'ютері, далі проводиться обробка отриманих даних в два етапи: на першому етапі, відповідно до алгоритму калібрування, визначають розподіл в часі імпульсу, що падає на конструкцію, яка зондується; в результаті в комп'ютері зберігається (з фізичної точки зору) розподіл в часі нормованих відбитих сигналів (імпульсів) на двох ортогональних поляризація. На наступному етапі вирішують завдання товщинометрії згідно з алгоритмом вирішення оберненої задачі в області значень поляризаційних параметрів.
Keywords: дорожні покриття; георадар; автомобільні дороги