Термічна обробка пресованих труб із сплаву титану - Грузін, Н. В.; Грузин, Н. В.; Hruzin, N. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Титанові труби з сплаву Gr9 це труби відповідального призначення, які використовуються у гідросистемах сучасних літаків, тому до технології їх виготовлення пред’являють жорсткі вимоги. Запропоновано новий елемент технологічного процесу гартування у воду пресованих труб замість охолодження на повітрі. Оцінена можливість проведення гартування труб безпосередньо з пресу. Досліджено мікроструктуру та механічні властивості труб. Встановлено,що рівень властивостей,структура труб після пресування і гартування дозволяє проводити подальшу холодну пластичну деформацію труб прокаткою. Експеримент проведено у промислових умовах. Показана ефективність процесу гартування, що дозволяє поліпшити поверхню труб, зменшити кількість створення окалини та зменшити видатковий коефіцієнт металу. Після гартування труби прокатані на готовий розмір по існуючій технології і здані відповідно діючим стандартам.
Оценка возможности закалки труб из сплава титана
Assessment of the possibility of quenching pipes made of titanium alloy
Keywords: труби; сплави титану; пресування; гартування; структура; властивості; трубы; сплавы титана; прессование; закалка; свойства; pipes; titanium alloy; pressing; quenching; structure; properties; 669.295.669.76