Мотиваційні чинники розвитку трудового потенціалу підприємств машинобудування - Сторожук, О. В.; Немченко, Т. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Предметом дослідження обрано процес мотивації розвитку трудового потенціалу підприємств машинобудівної галузі Кіровоградської області. Метою статті є визначення рушійних мотиваційних чинників розвитку трудового потенціалу підприємств машинобудування Кіровоградського області, безпосередньо пов’язаних з потребами, цілями та інтересами їх працівників. Робота виконана за допомогою методів аналізу та синтезу, абстракції та моделювання. Відповідно до поставленої мети, у статті висвітлено актуальні проблеми розвитку трудового потенціалу підприємств машинобудування, обґрунтована необхідність посилення мотиваційних чинників впливу на розвиток трудового потенціалу цієї галузі, підвищення продуктивності праці та якості продукції. Підкреслено значення розвитку трудового потенціалу галузі, як визначального елементу його функціонування в цілому. Описано сутність мотиваційного процесу та сформульовано основні його етапи. Дана характеристика оптимальних груп мотиваторів, які впливають на розвиток трудового потенціалу галузі (матеріальні, професійні, особисті та психофізіологічні). Зазначено важливість визначення оптимуму мотивації, який залежить від рівня складності завдань. Здійснено аналіз стану використання трудового потенціалу підприємств машинобудування Кіровоградської області, оскільки вона має значний науково-технічний і виробничий потенціали у галузі саме сільськогосподарського машинобудування. Характеризуються результати соціологічного опитування працівників машинобудівних підприємств на предмет цінностей роботи, в результаті якого визначені основні відмінності у сприйнятті основних мотиваторів різними віковими групами працівників (молоді, працівників середнього та перед пенсійного віку, пенсіонерів). Сферою застосування здійснених напрацювань можуть бути підприємства машинобудівної галузі України, а також використання результатів для наочного навчання студентів вищих навчальних закладів з предмету «Мотивація персоналу». Проведене дослідження дало можливість охарактеризувати основні напрями вдосконалення системи управління формуванням, використанням і розвитком трудового потенціалу машинобудівних підприємств в сучасних економічних умовах за рахунок соціальноекономічних, законодавчих та адміністративних важелів.
Keywords: трудовий потенціал; трудовий потенціал галузі; мотивація; цінність роботи; машинобудування; 331.582