Спосіб оптимізації процесу очищення стічних вод від органічних барвників за допомогою мідно-цинкового фериту - Хоботова, Еліна Борисівна; Даценко, Віта Василівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Спосіб оптимізації процесу очищення стічних вод від органічних барвників за допомогою мідно-цинкового фериту включає протікання процесів за двома механізмами: фотокаталітичних перетворень і сорбції метиленового синього (МС) метилвіолету (МВ) і Конго червоного (КЧ), при використанні мідьвмісного фериту складу Zn0,875Cu0,1Fe4,42O4 у стаціонарних умовах при розсіяному видимому світлі з варіюванням часу проведення процесу t та за масового співвідношення "ферит:барвник" n і за обчисленням кількісних параметрів процесів очистки стічних вод від органічних барвників за емпіричними кореляційними рівняннями. Створюють експериментальну базу даних щодо очистки стічних вод від метиленового синього (МС), метилвіолету (МВ) і Конго червоного (КЧ) за кожним механізмом окремо. Отримують кінетичні рівняння залежності концентрації барвників від часу і співвідношення "ферит:барвник". Процес очищення оптимізують за протіканням одного або двох механізмів процесу при варіюванні часу процесу, вихідної концентрації барвника або маси фериту залежно від потреби досягнення певних швидкості процесу і глибини очищення.