Pomiar twardości Martensa za pomocą wgłębnika Berkovicha Na stali : Monografia - Moshchenok, Vasyl; Pimonov, Ihor; Lukianenko, Nataliia (Wydawnictwo Nasza Wiedza, 2025)
Monografia poświęcona jest badaniom twardości stali U12A metodą wgłębiania piramidowego Berkovicha. W pracy przedstawiono szczegółowe wyniki eksperymentów i analiz przeprowadzonych na różnych poziomach twardości materiału: 500 HV 10 i 790 HV 10.Monografia szczegółowo omawia kompleksowe podejście do wyznaczania twardości Martensa w zakresie nano i mikro, koncentrując się zarówno na teoretycznych aspektach wgłębiania (w tym określaniu zakresów obciążeń, konstruowaniu wykresów wgłębień i obliczaniu powierzchni styku), jak i praktycznych narzędziach pomiarowych (opis próbek, sprzętu, cech przyrządów pomiarowych i oprogramowania).Szczególną uwagę poświęcono konstrukcji i interpretacji wykresów wgłębień, a także metodom obliczania twardości Martensa. Badania pokazują, jak zmieniają się właściwości mechaniczne stali U12A w zależności od zastosowanych warunków i możliwości metod analizy.Wnioski wskazują na znaczenie uzyskanych danych dla dalszego wykorzystania w przemyśle i badaniach naukowych. Monografia będzie przydatna dla inżynierów, metalurgów i naukowców pracujących w dziedzinie materiałoznawstwa.
Keywords: inżynieria mechaniczna; technologia produkcji