Розбудова зарядної інфраструктури електромобілів на базі мережевої сонячної електростанції - Долгій, Максим Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи: проведення аналізу існуючих видів та типів сучасних сонячних електростанцій та розбудова мережевої сонячної електростанції, як основу для зарядної інфраструктури електромобілів. Об’єкт роботи: процес перетворення сонячної енергії в електричну. Предмет роботи: сонячна мережева електростанція для зарядної інфраструктури електромобілів. В ході виконання дипломної роботи проведено аналітичний огляд рішень, щодо основних способів перетворення сонячної енергії та в електричну. Розроблено та запропоновано сонячну зарядну станцію для зарядної інфраструктури електромобілів. Запропоновано, у якості зарядної станції для електромобілів використовувати сонячну електростанцію на основі фотоелектричних батарей потужністю 10 кВт. Сонячна зарядна електростанція потужністю 10 кВт генерує 10420 кВт∙год електроенергії на протязі 1 року роботи. Це, приблизно, забезпечить пробіг у 52 тис. км (при середніх витратах 200 Вт на 1 км) виключно на енергії від сонячних батарей.
Keywords: сонячна електростанція; перетворення енергії; фотоелектричні елементи; електромобілі; зарядна інфраструктура