Оборотні засоби підприємства: склад, нормування та ефективність використання - Збишинський, Едуард Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Дипломна робота робота: 99 с., 3 рис., 48 табл., 5 додатків, 50 джерел. ОБОРОТНІ ЗАСОБИ, ФОНДИ ОБІГУ, ВИРОБНИЧІ ЗАПАСИ, НОРМУВАННЯ ОБОРОТНИХ ЗАСОБІВ, СТРАХОВИЙ ЗАПАС, ПОТОЧНИЙ ЗАПАС, ОБОРОТНІСТЬ. Об’єкт дослідження – склад, структура, динаміка та ефективність використання оборотних засобів на підприємстві. Мета роботи – аналіз використання оборотних засобів на підприємстві та обґрунтування методичних та практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності їх використання на автотранспортому підприємстві «АТП-16363». Методи дослідження – індексний аналіз, метод коефіцієнтів, метод ланцюгових підстановок, метод абсолютних різниць, статистичний метод. Визначено сутність та структуру оборотних засобів підприємства, розглянуті основні засади нормування оборотних засобів на автотранспортних підприємствах, а також показники ефективності їх використання. Зроблена оцінка ефективності використання нормованих та ненормованих оборотних засобів на АТП-16363, визначено вплив факторів на зміну оборотності оборотних засобів. Зроблені прогнозні розрахунки щодо резервів підвищення ефективності використання основних засобів на підприємстві. Здійснено нормування оборотних засобів на АТП. Визначно вплив зниження простоїв автомобілів на технічному обслуговуванні і ремонті як фактор прискорення оборотності оборотних засобів. Обгрунтовано покращення управління дебіторською заборгованістю як фактор прискорення оборотності оборотних засобів.
Keywords: оборотні засоби; фонди обігу; виробничі запаси; нормування оборотних засобів; страховий запас; поточний запас; оборотність