Моделювання та дослідження системи безперебійного живлення на основі літієвих акумуляторів із забезпеченням електромагнітної сумісності - Кабанник, Андрій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – дослідити та побудувати модель автономної системи гарантованого живлення змінного струму з напругою 220 В, що включає джерело енергії на основі літієвих акумуляторів, автономний інвертор та пасивний фільтр, а також провести аналіз гармонічного спектру вихідної напруги з урахуванням вимог електромагнітної сумісності. Об’єкт роботи – система безперебійного живлення з використанням літієвих акумуляторів. Предмет роботи – процеси функціонування, моделювання та аналіз параметрів системи безперебійного живлення з літієвими акумуляторами в середовищі MATLAB Simulink. Актуальність роботи присвячена питанням моделювання та дослідження системи безперебійного живлення на основі літієвих акумуляторів із забезпеченням електромагнітної сумісності. Тема зумовлена зростанням потреби в ефективних, надійних та автономних джерелах електроживлення для сучасного електротранспорту, мобільного електроустаткування й критичних споживачів. Системи безперебійного живлення з використанням літій-іонних та літій-залізо-фосфатних акумуляторів забезпечують високу енергетичну щільність, тривалий ресурс, підвищену безпеку та можливість швидкого заряджання. Особливо важливим є забезпечення стабільної якості вихідної напруги змінного струму з урахуванням вимог електромагнітної сумісності, що безпосередньо впливає на надійність роботи електронного обладнання. У зв’язку з цим актуальним є моделювання та аналіз систем безперебійного живлення в середовищі MATLAB Simulink, що дозволяє оптимізувати параметри інвертора, фільтрів і акумуляторного джерела енергії. Таким чином, дипломна робота є актуальною з огляду на сучасні тенденції розвитку електротранспорту та автономних енергетичних систем і має практичне значення для проєктування ефективних систем гарантованого електроживлення.
Keywords: електромобіль; літій-іонна тягова акумуляторна батарея; літій-залізо-фосфатні батареї; система безперебійного живлення