Моделювання активного балансування елементів літій-іонних акумуляторних батарей в MATLAB/Simulink - Смирнов, О. П.; Борисенко, А. О.; Іноземцев, Д. В.; Smyrnov, Oleh; Borysenko, Anna; Inozemtsev, Dmytro (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Стаття присвячена дослідженню активного балансування елементів літій-іонних акумуляторів. Обґрунтована необхідність активного балансування літій-іонних акумуляторів, яке підвищує безпеку, довговічність та ефективність акумуляторних батарей електромобілів. Наведено детальний огляд методів балансування. Побудована модель активного балансування двох літій-іонних акумуляторів з номінальною напругою 3,7 В і номінальною ємністю 5,4 А·год в MATLAB/Simulink. Моделювання проведено у двох режимах роботи: без зовнішнього джерела електричної енергії та із зовнішнім джерелом. Результати моделювання свідчать, що використання зовнішнього джерела електричної енергії знижує час балансування приблизно у 2 рази та при цьому значно підвищує стан заряду акумуляторів. Таке дослідження сприяє екологічній стійкості транспортних засобів.
Modeling active cell balancing of lithium-ion bat teries in MATLAB/Simulink
Keywords: літій-іонний акумулятор; балансування; джерело електричної енергії; електромобіль; ємність; моделювання; напруга; стан заряду; lithium-ion battery; balancing; electric power source; electric vehicle; capacity; modeling; voltage; state of charge; 629.3; 10.30977/VEIT.2022.28.0.5