Підвищення експлуатаційних властивостей чавунних гільз блока циліндрів - Карпенко, Євгеній Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження деталей циліндро-поршневої групи будівельно-дорожніх машин, яка працює в умовах високих температур і тисків, тертя, зношування, корозійних впливів. Для забезпечення тривалої і надійної роботи гільза циліндрів повинна мати високий рівень експлуатаційних властивостей. В якості матеріалу гільзи обрали сірий чавун, який краще за інших матеріалів задовольняє вимогам в умовах граничного змащування. Виконано дослідження впливу легування, термічної та хіміко-термічної обробки і тонкого поверхневого пластичного деформування на структуру, твердість і зносостійкість сірого чавуну. Запропоновано використовувати чавун, легований нікелем, хромом, міддю, молібденом, ванадієм, титаном, що забезпечує збільшення прогартовуваності і підвищення зносостійкості. Для отримання високого рівня зносостійкості внутрішню поверхню гільзи запропоновано піддавати гартуванню СВЧ і тонкому пластичному деформуванню для зміцнення і створення спеціального мікрорельєфу або низькотемпературній нітроцементації і тонкому пластичному деформуванню відцентровою обробкою.
Keywords: легування; гартування СВЧ; нітроцементація