Механізм захисту від розмивання частки капіталу стартапів в результаті декількох раундів венчурного фінансування - Непран, А. В.; Гіржева, О. М.; Осьмірко, І. В.; Nepran, A.; Girzheva, O.; Osmirko, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета ― застосування механізмів захисту від розмивання частки капіталу інвестора в наступних раундах фінансування стартап-проєктів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування ― для визначення інструментів захисту фінансування стартап-проєктів. Результати. На ранній стадії розвитку інноваційних стартапів важко передбачити ризики, які повязані із інвестуванням, що призводить до суттєвих відхилень в обсягах інвестицій та доходів. Залучення коштів інвесторів призводить до зміни долі засновників та первісних інвесторів. Фінансування стартапів може призвести до перерозподілу власності стартапу. До заходів, спрямованих на протидію розмиттю частки первіснного інвестора, є положення інвестиційної угоди про розподіл контролю за залучення додаткового капіталу. До найбільш простих заходів протидії розмиттю частки інвестора є забезпечення відповідних структурних пропорцій в капіталі стартап-проєкту. Крім даного заходу інвестор може застосувати ряд заходів, щоб протидіяти розмиттю своєї частки в капіталі стартап-проєкту. Особливістю розмивання частки інвестора в акціонерному товаристві є емісія привілейованих акцій та облігацій, конвертованих у звичайні акції. Основним заходом протидії зміни частки є визначення конвертації, яка б не змінювала пропорції в розподілу часток між інвесторами. Практична значущість. Впровадження механізмів протидії розмиттю часток інвестора сприятиме посиленню корпоративного контролю за діяльністю стартапу в процесі подальшого фінансування.
The mechanism of protection against washing the part of capital of startups as a result of several rounds of venture financing
Keywords: венчурне фінансування; стартап; інновації; механізм венчурного фінансування; джерела фінансування стартапів; венчурний фонд; venture financing; startup; innovation; mechanism of venture financing; sources of financing for startups; venture fund; 338.2; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.32.12