Фактори формування ризику підприємницької діяльності при виробництві сільськогосподарської продукції - Печко, В. С.; Pechka, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Предметом даної статі є аналіз факторів які визначають рівень ризику та рівень ризику в діяльності сільськогосподарських підприємств. Проведено дослідження поняття «ризик». Наголошується, що одним з шляхів уникнення ризику є диверсифікація виробництва. Метою даної роботи є оцінка факторів ризику в діяльності сільськогосподарських підприємств. В якості факторів ризику було досліджено ціну та урожайність по групі зернових та технічних культур. Констатується, що по всіх культурах чітко простежуються коливання цін. Вони, в переважній більшості випадків пов’язані з їх падінням в серпні –жовтні місяці та зростанням – в січні-травні. У 2013 році відповідно на кукурудзу , соняшник та жито, а у 2014 – на кукурудзу, соняшник та ріпак. З метою виявлення взаємозалежності зміни цін на окремі культури було здійснено розрахунок кореляційного аналізу. Кореляційний аналіз по динаміці урожайності виявив, що пшениця в найбільшій мірі пов’язана з урожайністю кукурудзи на зерно, житом, а в найменшій мірі – з соняшником. По соняшнику найбільший тісна залежність мала місце з урожайністю ріпаку, а в найменшим чином вона була пов’язана з урожайністю по пшениці та ячменю. Ці результати дають можливість спрогнозувати вірогідність одночасного «невдалого» по двох або більше культурам. За результатами дослідження підкреслюється, що головним напрямком мінімізації даних ризиків повинна стати диверсифікація виробництва, яка повинна бути пов’язана з розширенням збуту та вертикальною інтеграцією. Крім того , повинна бути сформована така структура витрат та доходів при виробництві продукції рослинництва, які б забезпечили максимальний ефект при мінімальних можливих ризиках.
Risk-forming factors of entrepreneurial activities in the process of production of agricultural products
Keywords: ризик; диверсифікація; кореляційна залежність; ціна; урожайність; ефективність; risk; diversification; correlation dependence; price; yield; efficiency; 338.432