Перспективи та перешкоди встановлення біогазових комплексів в АПК України - Блага, В. В.; Пантус, В. Н.; Благой, В. В.; Blaga, Viktoriia; Pantus, Vladislav; Blagоy, Vitalii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Актуальність теми роботи зумовлена необхідністю подальшого дослідження теоретичних та прикладних проблем забезпечення енергетичної незалежності держави. Важливість дослідження посилюється з огляду на фінансову, політичну нестабільність, якими характеризується сучасна кризова ситуація в країні. Предметом дослідження є методичні та теоретичні основи оцінки перспектив встановлення біогазових комплексів на аграрних підприємствах України. Метою дослідження є поглиблення теоретико-методичних засад та розробка рекомендацій щодо розвитку біогазової індустрії в Україні. Методи дослідження – логічного узагальнення, системного аналізу, економіко-статистичний метод, аналіз економічних показників. Результати. Проведене дослідження законодавства, що стосується впровадження біогазових комплексів, та різних теоретичних та прикладних робіт з оцінки розвитку біогазової індустрії в Україні виявило деякі недоліки. Прийнятий Верховною Радою Закон України «Про електроенергетику» щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії встановлює для електроенергії з біогазу неприпустимо низький коефіцієнт «зеленого» тарифу з подальшим його поступовим зниженням. Також в законі були виявлені необґрунтовані вимоги до частки місцевої складової для об'єктів електроенергетики, що претендують на отримання зеленого тарифу, дано некоректне визначення терміну «біомаса», допущений ряд припущень та термінологічних помилок. Тому був зроблений висновок, що сектор біогазу не має достатнього стимулу для успішного росту. Сферою застосування результатів роботи можуть бути підприємства агропромислового комплексу України. На підставі проведених досліджень виявлено, що розвиток біогазових технологій в Україні дозволить у перспективі отримувати щорічно від 1,5 до 9 млрд. м3 еквівалента природного газу, що є значним внеском у забезпечення енергетичної незалежності держави. Це дозволить сформувати альтернативний газопаливний ресурс, забезпечить можливість зняття пікових навантажень в електромережі, сприяти ме створенню нових робочих місць, розвитку регіональної економіки, поліпшенню екологічного стану та підвищенню родючості ґрунтів.
Prospects and obstacles biogas complexes in agroindustrial complex of Ukraine
Keywords: енергетична залежність країни; біопаливо; зниження витрат палива; економічний ефект; стимулювання розвитку; the energy dependence of the country; biofuels; fuel consumption reduction; the economic effect; to stimulate development; 338.1