Шляхи підвищення ефективності формування прибутку підприємства - Ларченко, Євген Петрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота: 53 с., 8 рис., 11 табл., 40 джерел. ПРИБУТОК, ФОРМУВАННЯ, ФІНАНСОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ, АВТОТРАНСПОРТНЕ ПІДПРИЄМСТВО, РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ, СИСТЕМА, МЕХАНІЗМ, РЕЗЕРВ. Об’єктом дослідження виступає процес формування прибутку на автотранспортному підприємстві. Мета роботи – розробка рекомендацій щодо побудови системи та механізму формування то розподілу прибутку на сучасному автотранспортному підприємстві. Метод дослідження – порівняльно-економічний аналіз, методи статистичної обробки даних; фундаментальний аналіз фінансового середовища промислового підприємства; вибіркове спостереження; порівняння та групування; статистичні методи; системний підхід. Інформаційною основою є офіційна інформація Держкомстату України, статистичні дані та фінансова звітність АТ «ХПАС», матеріали мережі Інтернет, власні аналітичні розрахунки. У роботі визначено економічну сутність та види прибутку підприємства. Систематизовані дослідження щодо формування прибутку підприємства. Визначені основні фактори впливу на прибуток підприємства. Через удосконалення системного підходу до формування прибутку було розроблено механізм формування то розподілу прибутку АТ «ХПАС» на основі якого запропоновані методи підвищення прибутковості та рентабельності автотранспортного підприємства. Реалізація наведених у кваліфікаційній роботі пропозицій та рекомендацій дозволить досягти головної мети підвищення надійності системи формування то розподілу прибутку та на основі сформованого механізму запропоновати резерви підвищення прибутковості та рентабельності автотранспортного підприємства АТ «ХПАС».
Keywords: прибуток; формування; фінансовий результат; автотранспортне підприємство; рентабельність; система; механізм; резерв