Розробка технології виготовлення асфальтополімербетонних сумішей на бітумах, модифікованих добавкою Calprene 501 на асфальтобетонному заводі в Миколаївській області - Водолага, Сергій (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі на основі аналізу літературних джерел обґрунтовано використання полімерної добавки Calprene 501 для покращення властивостей нафтових бітумів та асфальтобетонів, розроблена технологія модифікації нафтових бітумів полімером та виготовлення асфальтобетонних сумішей на існуючому підприємстві в Миколаївській області. Розраховані склади асфальтобетонних сумішей, що випускаються на асфальтобетонному заводі та обрано раціональні джерела постачання підприємства сировинними матеріалами. Розрахована необхідна продуктивність підприємства, підібрано основне технологічне обладнання для забезпечення технологічного процесу, розраховані параметри складів сировинних матеріалів, що забезпечують безперебійну роботу підприємства. Запропоновано заходи з охорони навколишнього середовища та виконані економічні розрахунки, що підтверджують доцільність використання полімерної добавки. Результати роботи - розроблено технологію виробництва асфальтобетонних сумішей на бітумах модифікованої добавкою Calprene 501 на асфальтобетонному заводі в Миколаївській області.
Keywords: асфальтобетон; бітум; добавка; модифікація; полімер