Реалії державного боргу україни в умовах поглиблення кризових явищ - Чепурко, В. О.; Chepurko, Viktoriya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Тісно пов’язаний з соціальними та політичними процесами державний борг є невід’ємною частиною економічної системи. Суперечливий і нестабільний характер розвитку економіки України обумовив формування хронічного бюджетного дефіциту, а від так і зростання внутрішніх та зовнішніх запозичень. Деструктивні наслідки неефективної боргової політики особливо гостро проявляються в період поглиблення економічної кризи. У статті проведено дослідження поточного стану державного та гарантованого державою боргу України за останні 8 років. На основі статистичних даних проаналізовано динаміку і структуру державного боргу, окреслені тенденції та специфічні фактори, що впливають на його зростання. Розглянуто співвідношення витрат на обслуговування та погашення державного боргу до доходів державного бюджету. Розкриті питання впливу боргової політики на фінансову стабільність держави. На основі розрахованих індикаторів рівня платоспроможності держави, проаналізований рівень боргового навантаження на економіку України. Структуровані ключові проблеми боргової політики та запропоновано шляхи її оптимізації. Ситуативний підхід до збалансування держаних фінансів за рахунок залучення позикових коштів призвів до стрімкого зростання державного боргу і витрат на його обслуговування. Диспропорції у структурі зовнішніх і внутрішніх запозичень обумовлює додатковий тиск на курс національної валюти. Незадовільний стан поточної боргової ситуації потребує нагального прийняття комплексних та системних заходів направлених на підвищення ефективності управління державним боргом.
Realities of the state debt of ukraine in the crisis deepening conditions
Keywords: державний борг; гарантований державою борг; боргове навантаження; боргова політика; державний бюджет; дефіцит державного бюджету; state debt; publicly guaranteed debt; debt burden; debt politics; state budget; state budget deficit; 336.582