Аналіз роботи прольотних будов автодорожніх мостів при посиленні їх накладною плитою - Недоступ, Дмитро Станіславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Розглянуто підсилення прольотних будов за допомогою улаштування монолітної залізобетонної плити різної товщини. Були досліджені монолітні накладні плити товщиною 140, 160 та 180 мм. Визначена раціональна товщина монолітної плити. При визначені несучої здатності прольотних будов був застосований просторовий розрахунок в програмному комплексі ЛІРА. Аналіз розрахунків показав, що раціональна товщина монолітної плити дорівнює 140 мм. Критерієм раціональності є витрати матеріалів на монолітну плиту при одночасному забезпеченні потрібної несучої здатності прольотної будови.
Keywords: підсилення мостових конструкцій; шляхопровід; балка; реконструкція; накладна плита; внутрішні зусилля; вантажопідйомність